Dolomit, genellikle magnezyumca zengin kireçtaşlarında oluşur. Magnezyum içeren altere bazik magmatik kayaçlarda, ya da kireçtaşlarında bulunan damar ve boşluklarda, hidrotermal damar tipi cevherleşmelerde, daha ziyade galenit ve sfalerit çevresinde gang minerali olarak bulunur.
Dolomit, kireçtaşında (CaCO3)ta, Ca ile beraber Mg´un yerelması ile oluşan bir mineraldir. Özgül ağırlığı Mg oranına bağlı olarak 2,71 ile 2,87 Ton/m3, sertliği ise 3,5-4 arasındadır. Dolomitin; ham dolomit, kalsine dolomit ve yanmış dolomit olarak kullanım şekilleri vardır. Dünya´da ve Türkiye´de oldukça geniş bir yayılıma sahip olup rezerv problemi olmayan bir mineraldir.120 milyon ton civarında olan dünya üretiminin yarıya yakını ABD´de gerçekleştirilmektedir.
Dolomit, fiziksel ve kimyasal yapısına bağlı olarak endüstride bir çok alanda kullanılır. Bunların en önemlileri aşağıda belirtilmiştir.
Kullanım alanlarından en önemlileri refrakter malzeme imali ve kalsine edildikten sonra çelik üretiminde istenmeyen safsızlıkların cürufa geçmesini sağlamak amacıyla flux olarak kullanımıdır. Bu nedenle, dolomitin en çok tüketildiği endüstriler, cam ve soda, refrakter ve demir-çeliktir.
- Yol inşaatlarında ve beton yapımında dolgu maddesi olarak
- Ziraatte, gübre yapımında dolgu maddesi olarak ve toprak ıslahında
- Cam ve soda sanayiinde üretimde
- Boya sanayiinde dolgu maddesi olarak
- Seramik sanayiinde
- Kimya sanayiinde beyazlatıcı olarak
- Suyun filtrasyonunda
- Kimya sanayiinde Ferrosilikon imalinde
- Refrakter tuğla ve harçların üretiminde
- Demir – Çelik sanayiinde demir cevherinin sinterlenmesinde
- Çelik üretiminde curuf yapıcı ve refrakter tuğlaları koruyucu olarak
* Normal kalkere nazaran aside karşı daha dayanıklıdır. Yapı konstrüksiyonunda kullanılır. Çiçek parterlerinin yanında çok şık bir görünümü vardır. Saksı Dipleri, Cam vazo içi, , Peyzaj ve Bahçe Çakılı olarak da kullanılmaktadır.