Doğal taştan elde edilen ürünler tarih boyunca insanlar tarafından işlenerek kullanılmıştır.
Mermer uzmanlığı incelik ve dikkat gerektiren bir iş olduğundan nasıl işleneceğinin bilinmesi gerekir.
Önceleri estetik ve dayanıklılığı sebebiyle sanatsal alanlarda kullanılan mermerin bugünkü başlıca
kullanım alanları, inşaat sektörü, dekorasyon, heykelcilik,süs eşyalarının yapımı ve mezarcılıktır.
Bloktan üretilen plakalar ve diğer boyutlu ürünler, binaların iç ve dış kaplamasında, taban döşemesinde, merdiven basamaklarında, şömine, mutfak ve banyolarda, taşıyıcı sütunlarda kullanılır.
İç dekorasyonda masa, sehpa, biblo, avize,kültablası vs. ürünlerin yapımında önemli miktarlarda özellikle damarlı mermer, renkli mermer, oniks mermeri ve yeşil somaki tüketilmektedir. Sanat malzemesi olarak anıtlar ve heykellerde ise en değerli mermer türü olan beyaz renkli ve düzenli tane yapılı mermer kullanılmaktadır. Kristalleri iri taneli ;sık dokusu boşluk bırakmadan birbirine girmiş durumdadır. Bu nedenle dona karşı dayanıklıdır. Yol ve bina yapımında, dış mekan düzenlemelerinde, iç ve dış mekan kaplamalarında, Doğaltaşlar süsleme ve estetik kullanımlarının yanı sıra dayanıklılıkları, atmosferik şartlar ve çevre kirliliği nedeniyle granit gibi sert taşlar özellikle metro, havaalanları, otobüs terminallerinde, gökdelen ve ticaret merkezlerinin yapımında kullanılmaktadır.
Mermer taşlarının kimyasal bileşimi kalsiyum karbonat olduğu için kimya, yem ve gübre alanlarında, karayolu, beton asfalt ve son kat dolgu malzemesi olarak da kullanılır. Parça kırıntılarından paledyen, mozayik ve suni mermer yapılmaktadır.
Mermer İç Mekan Kullanım Alanları
- Zemin ve Duvarlar
- Merdiven ve Basamaklar
- Banyo ve Duşlar
- Mutfak tezgahları
- Lavabolar
- Koridor ve Fuayeler
- Şömineler
Mermer Dış Mekan Kullanım Alanları
- Heykel ve Kaideler
- Sütünlar
- Barbeküler
- Duvarlar
- Dış Mekan Merdivenler
- Kaldırımlar
- Çeşmeler